OTOK, NA KATEREM TE OPAZIJO

OTOK, NA KATEREM TE OPAZIJO

Na Koh Lanti je veliko dobrih mest …

Tako, dragi moji- počasi se izteka najino bivanje na otoku Koh Lanti, otoku prijaznih ljudi, nasmejanih otrok, otok brez velikih hotelov ampak z okolju prijaznimi bivalnimi prostori iz naravnih materialov okolja, v katerem se nahajamo. Sok iz sadja je sok iz sadja, domača hrana je domača hrana iz svežih sestavin in brez umetnih dodatkov, dobi se kjer koli na ulici in kaj je še tako pomembno, začutite, da so vas domačini sprejeli in da vas vedno opazijo, ko ste med njimi. Sproščeno pozdravijo vsakokrat, ko vas vidijo. Veseli so, ko se jim vrnejo pozdravi ali nasmeh. Tajci naj bi bili zdravo radovedni. Po pozdravu je navadno njihovo prvo vprašanje »Kam greš?« Ne uporabljajo fraz o vremenu in zdravju. Rodnost na Tajskem je 1,9 otroka na družino, kar je nizko. Otroci se pogosto igrajo v naravi in tako kot njihovi starši, so zelo prijazni in pozdravljajo z nasmehom. Lepo so oblečeni, sploh je ponudba kvalitetnih oblačil povsod prisotna. Podobno velja za hrano, ta je prvovrstna: sveža, dobro pripravljena, okusi harmonični in ni čudno, da ljudje uživajo v dobri hrani. Zaradi toplega podnebja, naj bi jedli zjutraj in zvečer- ampak je videti, da ves čas nekaj kuhajo in potem tudi to pojejo. Na Koh Lanti je veliko dobrih mest- restavracij, za testiranje odlične tajske hrane. Okus in kvaliteta hrane pride bolj do izraza, če se je zaužije na plaži. Naj bi hrana ob plažah bila delno prilagojena turistom, kakor koli že, je izvrstna! Zvečer so lokali ob morju pravljično osvetljeni, majhni otroci se igrajo na tleh- ker tla so večinoma ali delno enaka plaži, torej pokrita z drobnim peskom. Če se odmaknemo od plaž in ustavimo ob cesti, je veliko verjetnosti da bomo zaužili pristno tajsko hrano- namenjeno domačemu prebivalstvu, po dosti bolj ugodnih cenah kot na plaži. Marsikdo spregleda preprosto opremljene restavracije ob cesti ali jih odvrne plastično pohištvo ali stranišče, na katerem je treba počepniti. Ko vstopimo v takšen lokal, smo ugodno presenečeni nad dobro hrano. Treba je piti le ustekleničeno vodo. Tudi lokalni prebivalci ne pijejo tekoče vode, ta je dobra za pranje, pomivanje, umivanje, pranje zob…Zaradi toplega podnebja je potrebno piti veliko vode (do 5 l na dan).

Zvečer so stavbe okrašene z raznobarvnimi lampijoni iz blaga, pogosto je takšna tudi ulična razsvetljava. Lahko izbiraš med sprehodi po peščeni plaži, obiščeš bližnje mesto in tržnico s sadjem ali podležeš ponudbam majhnih restavracij in se odločiš za večerjo iz svežih rib, zelenjave in podobno. Vsaki dan je možno poiskati kaj novega- čeprav je že kopanje v tako čistem in toplem morju, pravi užitek brez meja. Na plaži in v mestu je možno videti in srečati nekaj mačk in psov, ki na posebni način živijo vsaj navidezno samostojno življenje. Na plaži je vsako jutro kar nekaj psov- mešančkov. Zelo so razigrani, veselijo se življenja, tekajo po plaži, se kotalijo, občasno zalajajo, se skopajo in osončijo na vlažnem in toplem pesku. Zdi se mi, da se psi na prostosti obnašajo podobno kot ljudje in da so ti igrivi psi celo prepričani da to so. Tudi mačke so samostojne in ubirajo svoje poti, imajo nekaj krajši in na koncu zaviti rep. Na otoku so tudi sloni in sicer po odredbi kralja, ker se jim je na obali slabo pisalo. Slon poje na dan do 250 kg hrane in to ni mačji kašelj. Z Vladom sva jih hranila z bananami, ki smo jih za njih tudi kupila. Zaradi sočustvovanja z njimi se za traking po pragozdu in na hrbtu teh veličastnih živali nisva odločila. V okolju v katerem se nahajava je veliko različnih dreves. Zanimiva so drevesa gumijevca- obstajajo celi nasadi le teh. Na njihovih deblih so pritrjene posodice, iz zarezanega debla teče v posodico smola iz katere se izdeluje guma. Veliko je oljnih palm iz katerih se izdeluje palmino olje, pa kokosovih palm z velikimi orehi na njih, dreves manga, papaje in še in še.

Danes sva šla gledati vzgojo orhidej, Tajska si pri tem zelo prizadeva in želi narediti čim več raziskav teh zanimivih rastlin. Naj bi obstajalo okrog 27 000 različnih avtohtonih vrst orhidej, od tega okrog

9 000 na Tajskem. Hibridov je okrog 50 000. So velike in tako majhne rastline, da je njihove cvetove možno videti le s povečevalnim steklom. Orhideje rastejo na zemlji, po poljih ali visoko na drevesih v pragozdovih. Divje orhideje cvetijo v naravi le enkrat na leto. Ob prostoru za vzgojo orhidej sva obiskala še drugega z eksotičnimi cvetlicami in čudovitimi velikimi metulji, ki so ves čas posedali na različnih cvetovih in se kar prestavljali z cveta na cvet. Današnje načrtovane oglede sva zaključila v gozdovih mangrove, ki predstavljajo posebni eko sistem in rastejo na blatnih tleh zalivov in izlivov velikih rek v morje. Imajo številne oporne korenine, ki se nahajajo izven blatnega terena in vode. Razvejane korenine in sedimenti so življenjski prostor za rast in razvoj številnih vrst. Videla sva veliko posebnih vrst rakov in ribic- dvoživk. To je ugodno območje za drstenje in gojenje več vrst rib in rakov. Mangrove ščitijo obalna območja pred erozijo in lahko celo ustavijo cunami. Rdeči mangrove je preko dolgih korenin povzdignjen nad nivo morja, do kisika pride preko por v skorji drevesa. Zaradi omejene količine sladke vode v slanih tleh in plimovanja morja, so mangrova drevesa razvila način omejitve izgube količine vode skozi liste. Prav tako spreminjajo smeri listov čez dan in se izogibajo vplivom močnega popoldanskega sonca, tako zmanjšajo izhlapevanje vode iz listov.

Vreme je v sedanjem obdobju toplo, občasno prileti kakšna ploha- ki zrak ohladi le za stopinjo ali dve. Glavna sezona traja od 1. novembra do 30. aprila (temperatura od 30- 40 stopinj C). V aprilu vreme postaja vedno bolj vetrovno in to je znamenje, da se glavna sezona bliža k koncu, temperature se znižajo (25- 28 stopinj C). Zelena sezona- monsunska- se začenja z majem. Maj in junij sta topla meseca- ampak v teh dveh mesecih veliko več dežuje. Tudi v juliju in avgustu je vreme toplo, dežja je manj kot v maju in juniju. V septembru in oktobru se dež ponovno okrepi, temperature se gibljejo od 25- 28 stopinj C. Potem se začne z 1. novembrom nova glavna sezona, topla in z malo dežja v obliki osvežilnih ploh. Sicer se lahko zgodi, da dežuje v glavni sezoni in da je tudi zelena sezona nekaj dni ali tednov brez dežja. Koh Lanta je za turiste odprta tekom celega leta. Na Koh Lanti ni letališča, iz Bangkoka so povezave z letalom do Krabija ali Tranga. Zelo udobno se je možno peljati z vlakom, priporočljivo je potovati s spalnikom in če sta dva, plačati nekaj več za spalnik za dva.

Glede masaž sem že omenjala, da se strokovne masaže ponujajo povsod, pa obstaja še ena posebnost in sicer: spa z ribicami. V bazenčkih z morsko vodo se nahajajo ribice, ki so pravi čistilci kože. Namakanje rok ali nog, sproži njihovo takojšnjo akcijo- odstranjevanje odmrlih ali bolnih delov kože. Naj bi takšna terapija bila koristna za bolnike z luskavico in drugimi težavami z kožo. Terapija naj bi delovala sprostitveno in antistresno. Zadevo sva videla, nisva pa imela potrebe da bi jo preizkusila. Na slikah: ena od naravnih orhidej, mangrov gozd, slonček in jaz z kokosovim mlekom- pa lep pozdrav iz sončne Tajske.

 

Antonija Krajnc